08:00 - 20:00
Неделя: Затворено

Нашата История

JOHN HULSBOSCH

Роден със страст

Бях само на седем години, когато моя баща ме помоли да приготвим заедно хляба вкъщи. Баща ми постави табуретка, на която се качих, за да достигна масата. Спомням си първото докосване на тестото, то се залепи за ръцете ми, спомням си малкото чудо на втасването и  гъделичкането от миризмата. Не можех да дочакам момента, в който хлябът излизаше от фурната.

Цялата кухня беше изпълнена с невероятния мирис на вкусен домашен хляб. Хапнахме дебели филийки топъл хрупкав хляб, с масло и захар. Това беше моментът, в който разбрах, че искам да бъда хлебар. Страстта ми се роди и тогава хлябът стана моя мисия за цял живот.

През годините баща ми разбра моето увлечение към хлебния занаят и говори с хлебаря в нашето село. В студена ранна зимна утрин отидох с колело до местната пекарна, бях само на десет години. Спомням си моите първи моменти в пекарната, сякаш беше вчера - с малките ми ръце в тестото, топлината на огромната фурна и чудото, когато хлябовете излизаха от нея. Това беше моментът, в който започна моята кариера на хлебар, бях толкова горд и щастлив в същото време .... Аз съм хлебар и направих първия си хляб.

След това всичко се разви бързо. Бях ентусиазиран, пълен с енергия и голям интерес. Исках да науча всичко за красивия хлебарски занаят. Ходих в училището по хлебарство, където ме научиха на основните принципи на занаята.

Години след това, когато получих титлата си Мастър Бейкър, исках да продължа, имаше още толкова да науча. И преди да навърша 30 години, вече бях работил в над 10 различни пекарни и от всяка от тях получих различни знания и умения. За мен бяха разкрити тайните на френските кроасани, традиционните немски рулца и най-различни торти и пайове. Научих за датските сладкиши, френската багета, италианската чиабата, английските кифли и немския кисел хляб и т.н.

Но исках повече, още не бях готов. Желанието да имам собствена пекарна се разрасна с годините и осъзнах, че за това ще ми трябва различен вид знания. Научих всичко в областта на счетоводството, маркетинга, разработването на продукти, безопасността на храните и управлението.

Озовах се случайно в България и колкото повече опознавах тази страна по време на обиколките си, толкова повече осъзнавах, че това ще бъде моят нов дом. Тук видях възможността да сбъдна мечтата си - собствена пекарна.

Бях на правилното място, в точното време и магията се случи. И ето го, ароматът на прясно изпечен хляб се носи из улиците на София от 2005 г. насам, когато се отваря първата холандска пекарна. Това връща софиянци назад във времето, когато хлябът се правеше на ръка, с естествени съставки и с вкуса от едно време. Хляба такъв, какъвто трябва да бъде.

 

Добре дошли в моята пекарна!

JoVan